Pages

23 Eylül 2013 Pazartesi

Diş Buğdayı Hazırlıklarımız !


Sevgili Anneler;



Geçen hafta güzel kızımız için aile içinde bir Diş Buğdayı Partisi yaptık. Çok güzel ve mutlu geçti. :) Resimleri de sizinle paylaştık. Çok beğendiniz, tarifleri merak ettiniz. İşte tarifler! 


Bu arada diş buğdayı neymiş diye merak edenlerde varsa;

Diş buğdayı eski bir Türk geleneği. İlk dişin çıkışını kutlamak için yapılıyor. Çocuğun dişlerinin daha sağlam olması, çabuk büyümesi ve ömrünün bereketli olup, rızkının artması dileğiyle tüm aile toplanıyor. 

 İçine altın yüzük saklanır ve kime çıkarsa, bebeği baştan aşağı giydirir.

Gelelim tariflere;

Diş Buğdayı:

250 gr diş buğdayını 40 dakika düdüklü tencerede haşlayın, sonra süzerek 2 yemek kaşığı toz şeker dökerek karıştırın.
İçine fındık, fıstık şekerleme koyabilirsiniz. İçine altın koymayı unutmayın, çıkan kişi hediyeler alacak !



Tereyağlı, Tarçınlı ,Şeker Hamurlu Diş Kurabiyesi

Bu kurabiye için öncelikle bir kalıba, ve şeker hamurunu açmak için silikon merdaneye ihtiyacınız var. Şeker hamurunu da hazır aldım. Birde göz ve ağız yapmak için kalem. Coşan pastacılıkın internet sitesinden aldım hepsini.

Malzemeler:

1 paket tereyağı

4 su bardağı tam buğday unu

2 su bardağı pudra şekeri

1 yumurta

1 paket vanilya

1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki tereyağın içine un ve diğer malzemeleri atarak hamur haline gelene kadar yoğurun. Mikserde de yapabilirsiniz.

Tezgahı unlayın ve hamurdan bir avuç parça kopararak yarım santim kalınlığında açın ve kalıbınızı ile kesin. Yağladığınız tepsilere dişlerinizi dizin .



Çok çabuk pişecek, kızarmaya başladığında ve tarçın kokusu yayıldığında yaklaşık 15 dk sonra alın. Yoksa çok sert olur. 





Tezgaha nişasta dökün ve oda ısısındaki şeker hamurunu 2-3 mm olacak şekilde açın. Yani kurabiyelerin yarısı kadar olsun.  Şeker hamurunu silikon merdane ile açmalısınız. Yine kalıp ile kesin.









Soğumuş kurabiyelerin üzerine yumurta fırçası ile incecik bal sürün ve şeker hamurlarını yapıştırın. Kalem ile göz ve ağız yapın. Biz kalp şeklinde şeker hamurundan toka da yaptık ama çok şart değil. İsterseniz bu kurabiyeler için küçük torbalar ve kurdaleler var. Doğum mevlütünde elbise şekline yapıp torbalamış ve sepete koymuştuk. 





Civcivler:

8 patetesi haşlayın. Sıcak sıcak elinizin dayanabildiği ısıda rendeleyin. 1 limon sıkın, 1 çay kaşığı tuz koyun. Göz kararı zeytinyağı koyun. Tüm malzemeyi yoğurun iyice püre haline gelsin, içinde hiç topak olmamalı. Elinizi de yağlayarak bir küçük, bir büyük top yapın. Büyük top gövdesi, küçük top başı olacak. Üst üste yapıştırın. Daha sonra tatlı kırmızı biberlerden küçük keserek gagasını, maydanozdan ibiğini ve çörek otundan gözlerini yapabilirsiniz.



Tereyağlı Çatal: 

250 gr tereyağ

Küçük çay bardagı zeytinyağı

1 su bardagı yoğurt

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım çay bardagı toz şeker

Kabartma tozu

2 yemek kaşığı mahlep

Aldığı kadar un 2,5-3 bardak alıyor.

Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu

Yapılışı:

Tereyağı eritip soğutun, diğer malzemeleri ekleyin, unu yavaş yavaş ekleyerek hamur haline getirin. 

Ceviz kadar koparıp elinizle yuvarlayarak ince uzun parçalar yapıp, iki parçayı karşılıklı getirerek yapıştırın.

Yağladığınız tepsiye dizin, üzerine yumurta sarısı ve çörek otu koyarak 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.



Mercimek köftesi:

1 su bardağı kırmızı mercimeği , 2 su bardağı su ile suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Pişip suyunu çekince, 1 bardak köftelik bulguru koyup altını kapatıyoruz.

Yeni bir tencerede iki büyük soğanı 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavurup, üzerine 1 yemek kaşığı biber veya domates salçası ekliyoruz. 1 tatlı kaşığı tuz, pul biber, karabiber , ve nane ekliyoruz. 

1 demet maydanoz ve taze soğanı doğruyoruz. 2 limon sıkıp tüm malzemeleri karıştırıyoruz, elimizle sıkarak şekil veriyoruz.



Açma Börek:

Ispanaklı, kıymalı, patatesli karışık kol böreği yaptık. İç malzemelerini istediğiniz gibi koyabilirsiniz. Ispanak ve soğanı kavurup koyduk, kıyma- soğan kavurup koyduk , bir de patates haşlayıp, kavrulmuş soğan ve pul biber ile karıştırıp koyduk.

Hamur için malzemeler:

1 Yumurta

Yarım çay bardağı sıvı yağ , tuz 

1 su bardağı su 

Aldığı kadar yaklaşık 4-4,5 bardak un.

Yapılışı:

Unu eleyip yumurta ve yağ ile suyu azar azar koyarak yoğuruyoruz. Sonra elimizde avucumuz kadar parçalara bölüp unlayarak yufka açıyoruz. Yufkaları arasına sulandırmış sıvı yağ sürüyoruz ve ikiye katlıyoruz. D şeklinde olacak . Uzun kenarına malzemeyi koyarak rulo şeklinde sarıyoruz. Dikdörtgen borcam’da pişirdik. Bu sebeple düz yerleştiriyoruz. Kol böreği gibi yuvarlak da yapabilirsiniz isterseniz. Borcam’ı da yağlamanız gerekiyor. Üzerine bir yumurta sarısını sürüyoruz. 180 derece fırında üst alt eşit derecede orta rafta pişiriyoruz. 20 dakika da pişiyor.




Umarım sizde sevdiklerinizle mutlu günlerinizde bu tarifleri yapar, afiyetle yersiniz. 

Sevgilerimle

Yeşil Anne